Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

I strålande sol, åskmuller och duggregn

Publicerad: söndagen den 10 november klockan 09:33

I strålande sol men med skugga från ett körsbärträd hade vi en trevlig och intressant stund med en släkting till hustru Mona, nämligen med Inga i Furulund. Vi fortsatte samtalen i hennes uterum en senare sommardag när regnet låg på lut och åskan mullrade på avstånd.



Inga har ett brinnande intresse för Malexanderbygden såväl för forna tider som för nutid. Det är med värme hon berättar – ibland lite pillemariskt.



Vid kaffestunderna (det blev även en tredje i somras) med Inga tittade vi även på gamla foton som hon sparat och i de flesta fall noggrant antecknat tider, namn och annat intressant på – sådant som är så lätt att slarva med. Som f.d. lärare faller sig dock detta kloka beteende fullständigt självklart för henne.



Jag vet inte om Inga kände till min svaghet för digitalisering av foton. Jag fotograferar gärna av gamla foton, lägger in dem i dator, bearbetar, förbättrar dem och tittar på dem på TV med hjälp av HDMI-kabel eller via bildkanon på stor duk. Hur som helst. Jag föll för frestelsen och frågade om jag fick låna hennes foton och lägga in dem på datorn. Jag kan nu ana att hon väntade på frågan för svaret kom direkt och oförbehållsamt – JA.



Idag, dagen före Mårtensafton, regnar det duggregn. Det har hållit på nästan hela dagen. Uteaktivitet? Nej, det får bli en annan dag.



Jag tar fram Ingas kort (har bearbetat en del tidigare under hösten), stativet, kameran, blixten - och sätter igång.



Fotograferingen är det viktigaste momentet – bra kamera och objektiv, rätt ljus, stadigt stativ och placering av korten så att det kommande redigeringsarbetet minimeras. Det första kortet tar ganska lång tid att ta. Återstående arbete flyter på ganska snabbt – och enformigt.



Jag för över fotona från kameran till datorn med hjälp av kabel, lägger in dem i en mapp, öppnar fotovisningsprogrammet, tittar på alla kort, redigerar ett och ett och namnsätter det. I en annan fil skriver jag in uppgifter om korten (namn på personer, när korten en gång togs, platsen och annat som Inga antecknat).



Ett par av korten visar jag här och nu.



Malexandervy från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal



Lärarinna och skolelever i Ramfalls (gamla) skola från 1908. (Cykeln var en nymodighet då.)



Resten? Kolla i denna hemsidas kalender, om Du är intresserad. Kanske ordnas en visning - med tillfälle för alla att fylla på med kunskap om bilderna - under nästa år här i Malexander.


Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd