Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Lagrådsremiss - där bara vissa gynnas

Publicerad: söndagen den 9 februari klockan 10:07




Hammarvägen, på väg till kyrkan





Förslaget är att s.k. nettodebitering inte ska tillåtas och att villaägare ska kunna få en årlig skattereduktion på upp till 18 000 kr under förutsättning att man bygger tex. solcellsanläggning och dessutom vidtar vissa formalia. En nackdel i förslaget är att subventionen når endast mindre än hälften av befolkningen. En annan nackdel, sedd ur miljö- och klimatperspektiv, är att endast ca 1/3 av landets takyta tillåts ge subvention.  Enkelt och lite slarvigt uttryckt är det endast en mindre del av landets befintliga takyta, som får subvention för att förbättra miljö och klimat.



Malexander kyrka, bakom nakna lövträd





Birgittastugan, ur "bakvänd" vinkel



Nettodebitering kan beskrivas som att den el som under viss tidsperiod (timme, dygn, månad eller år) produceras av t.ex. solceller och som inte direkt används till den aktuella byggnadens förbrukning går ut på nätet men får tas tillbaka till byggnaden kostnadsfritt inom vald tidsperiod, t.ex. månad.







Gatstugan, kyrkbyns äldsta byggnad





Nettodebitering används för närvarande av vissa svenska elhandelsföretag. Den har betydligt större utbredning i länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna. Nettodebiteringsutredningen gav även Sverige en bra möjlighet att ta ett rejält kliv för att i just det här avseendet komma ifatt andra länder i miljö- och klimatarbetet. Jag tycker det är tråkigt att den möjligheten valts bort.





Malexander kyrkas spira - med kontakter uppåt (ser Du båda?)








Malexanders kyrktorn



Personligen störs jag även av ett par andra effekter av den föreslagna lagstiftningen.





Bostadsrättsföreningar liksom ägare av flerfamiljshus



Øomfattas av samma regler som villaägare; det innebär att även de kan få upp till18 000 kr i skattereduktion per organisation - inte per ägt flerfamiljshus eller per lägenhet



Øriskerar att bli betraktade som elhandelsföretag gentemot sina delägare eller hyresgäster - d.v.s. med skyldighet att betala såväl mervärdeskatt som energiskatt på den egenproducerade och till hyresgäster förmedlade/levererade elen.



Södra Sands hembygdsgård, mangårdsbyggnaden





Södra Sands hembygdsgård - ekonomibyggnader och dass



Den förväntade propositionen förefaller mer bli ett förslag för att ta in skatter än ett förslag som syftar till bättre miljö och klimat. Förvånande – särskilt med tanke på de två nu nära förestående valen, EU-valet och höstens allmänna val. Mer än hälften befolkningen missgynnas. Det värsta är dock att vårt klot drabbas.



Den alltför tunga texten ovan har lättats upp med några dagsfärska foton från Malexander kyrkby. Fotona är tagna med ett s.k. macroobjektiv. Det förstorar ganska mycket och gör att man kommer nära motivet.



Den som är intresserad av frågorna ovan och av landsbygdsutveckling genom att bygga närvärmecentraler kan lyssna till mig söndagen den 16 februari kl. 10.00 som söndagspratare i en hagmark 400 meter norr om Stortorp,strax söder om Sjögarpesjön (söder om Boxholm). Boxholmsföreningen Krafttaget ordnar söndagsturer/-berättelser varje söndag under vinterhalvåret. 

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd