Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Vårtillsyn av Östgötaleden

Publicerad: lördagen den 7 maj klockan 23:46

Idag har jag och Leif gått genom områden i Malexander som bara finns. Ingen har förklarat dem riksintressanta eller värda att vårda. Trots det känns det mäktigt att gå genom detta delvis mycket svårforcerade landskap.



Sand och stenar spolades och forslades för miljoner år sedan av och med inlandsis och isälvar genom landskapet bort från bergsryggar och rullstensåsar. Sanden samlades i sjöar och på jämn mark. I Malexander bildades det s.k. Malexanderdeltat, ett 170 hektar stort område som sträcker sig från sjön Sommen vid Malexander kyrkby nord och nordväst ut.  



I naturen norr om deltat drar ett antal bergåsar fram i nordväst-/sydöstlig riktning.

Leif och jag började vår tillsyn av Östgötaleden vid Björnön. Leden är märkt med orangefärgade stolpar/markeringar på träd, stenar eller trästolpar. Vår uppgift var att ta bort sly, trädgrenar och nedfallna träd som störde framkomligheten och att förbättra märkningen av leden.



Vi gick först österut från Björnön men vände ganska snart mot söder och gick över Skålberget, ner till Stora Bosagölen och utmed dess strand till Gölstugan (torp under Malgeryd, brukat till 1933, då det revs) vidare till Stenstorp (torp under Hällebo, brukat till 1917, rivet 1922 och återuppfört i kyrkbyn under namnet Solhem). Vi fortsatte norr Axsjön, vek höger vid Gastamötet, fortsatte Danielshammarsvägen och bort till spången vid Lillsjön.









Från Skålberget, där vi drack vårt kaffe, är utsikten fin över Stora Bosagölen. Gölen glittrade i solskenet ca 40 meter nedanför. Bergklackar syns på andra sidan gölen och man luras att tro att sluttningen upp mot Övrabo (en knapp km österut) är jämn och behaglig skogsmark. I själva verket reser sig en bergskedja öster om gölen och ytterligare en djup dal innan en mycket brant stigning mot Övrabo tar vid. Terränglopp i öst-/västlig riktning genom bygden skulle bli ett verkligt kraftprov!  

 

Bortsett från två tranor vid Björnön såg vi inte några vilda djur men vi lyssnade till intensiv fågelsång!

Vårtillsynen av övriga delar av Östgötaleden genom Malexander genomfördes av ett tiotal andra naturälskare.



Vill Du upptäcka vildmarken så är tillsynerna av Östgötaleden utmärkta tillfällen – kanske i nya vänners krets. Om Du är intresserad kan Du ringa Aulis, telefon 0142-302 55 eller 013-10 04 12. Välkommen till härliga skogsupplevelser!
Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd