Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Östgötaleden - vårtillsynen är klar

Publicerad: måndagen den 16 maj klockan 10:45

Henrik, min son, och jag har gjort tillsyn av sträckan Häradsmålen – Halvsjön på Östgötaleden. Tillsynen innebär att leden rensas från sly och grenar och att nedfallna träd tas bort/sågas sönder. Eventuella spångar ska ses över liksom möjligheten att ta sig fram i vattensjuka områden. Leden ska helt enkelt göras framkomlig. Om man inte klarar det själv rapporteras åtgärdsbehoven till Boxholms kommun.



Sträckan som Henrik och jag gick är ca 5 km lång, varav ca 2 km ringlar sig fram utmed Mörtsjöns sydvästsida.



Från Häradsmålen (husen är rivna; mangårdsbyggnaden har flyttats till Strandvägen i Malexander) går leden parallellt med bilvägen. Den delen av leden är inte särskilt väl upptrampad. Förstår inte varför den inte går på – just det - bilvägen.



Väl framme vid den västra änden på Mörtsjön börjar en mycket trevlig och omväxlande promenad.

















Bitvis kan den upplevas besvärlig, uppför branta bergklackar och nerför - gång på gång under två km. På sina ställen får man leta efter stenen, roten eller avsatsen som foten ska placeras på. Den kanske mest dramatiska passagen är en brant bergvägg, som man inte kan gå uppför eller nerför. Det hjälpmedel som finns – och som verkligen behövs - är ett kraftigt rep men med det går det ganska bra. Bergsidan går ner i Mörtsjön. Jag tycker att passagen trots detta var ganska enkel men… jag förstår att vissa kan tycka att den är både besvärlig och otäck.









Naturen utmed Mörtsjön är mycket mäktig – ena stunden med sjön brant nedanför stigen, andra med stigen i vattenytans nivå med vattensjukt underlag och åter nästa stund med höga bergväggar på sidan, som vetter från sjön – hela tiden.





Ett vindskydd med grillplats är placerat ute på en udde i sjön. Därifrån ser man en stor del av Mörtsjön. Inget trafikbuller, bara vindens sus och fåglars läten eller rörelser. Vi såg gräsand, fiskmås och storlom. Även den sydöstliga delen, som slutar vid kommungränsen till Kinda, har samma karaktär som beskrivits ovan.



Partiet från sjöns sydostspets till vägen mellan Halvsjön och Dalberga/månhultsvägen går genom ett vattensjukt område. Där är det gott om pors och den doftar starkt. Att man går genom vildmark går inte att ta miste på. Gång på gång ser vi färska rådjurs- och älgspår. Vi ser dock inga andra djur än myror – massor och åter massor av stockmyror. Här och där växer liljekonvalj. Ett tips (som vi inte praktiserade idag): Gör ett antal armhävningar bland porsen; garanterat känner Du hur porsdoften stärker Dig!



Promenaden utmed Mörtsjön blev premiär för mig men jag gör gärna om den – kanske redan i höst. Byalaget har nämligen åtagit sig att göra två tillsynsvandringar per år. Vill Du vara med om det i höst? Kontakta Aulis Hansson på telefon 0142-302 55 eller 013-10 04 12. Du får en härlig promenad vilken sträcka Du än går!
Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd