Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Vacker vinterdag

Publicerad: lördagen den 19 januari klockan 20:34


Malexanderfjärden under nylagd is


20 minusgrader i Malexander och gnistrande snö, som är vit! Den där sköna stugvärmen, den som kommer från den egna spisen, möter vid fönstret sin motpol – 40 grader kallare bara några centimeter utanför.



Dis över kyrkbyn





Ledig sittplats vid utsiktsplatsen


Vi installerade luftvärmepump i vårt malexanderhus för ett drygt år sedan. Sista 12-månadersperioden har vår elförbrukning minskat med 37 % - ner till 5 200 kwh. Om effekterna av tilläggsisolering av vind och ytterväggar samt monteringen av en ny eldstad för några år sedan beaktas har vi mer än halverat energiförbrukningen. Det känns bra. Och just nu kretsar tankarna kring solvärme men kanske att det vi redan gjort gör det svårt att få ekonomisk lönsamhet i en sådan investering. Dock skulle det egna miljömedvetandet stärkas.



Festplatsbergen, snöklädda




Hemma i Linköping bygger den bostadsrättsförening vi bor i solceller. Hittills har 1 500 kvm takyta belagts och i vår kommer vi att fortsätta så att drygt 4 000 kvm tak i syd- och västlägen beläggs. Investeringskostnaden är dryga 10 miljoner kr. Vi har sökt statligt stöd och kan maximalt få ca 3,5 miljoner kronor. Vi vet ännu inte om eller hur mycket vi får. Utan bidrag kommer det att ta ungefär 14 år innan investeringskostnaden är helt intjänad och med maximalt bidrag ca 9 år. Ökar elpriserna kommer investeringen att bli ännu mer lönsam. Anläggningens livslängd är minst 25 år. Koldioxidutsläppen kan beräknas minska med maximalt 315 ton koldioxid/år. Mycket god ekonomisk affär således och ett stort steg för miljön.




Vad har detta med den vackra vinterdagen i Malexander att göra? Förhoppningsvis något. Det finns takytor i lämpliga lägen såväl här som i Östergötland eller landet i övrigt. Hör gärna av Er (kommentar, mail eller på annat sätt) om Ni har frågor.



Hembygdsgården i slösande sol




Denna januarilördag i Malexander är sagolikt vacker. Den solbelysta snön gnistrar. Det knarrar under fötterna. Malexanderfjärden har nu lagt sig under is och redan har det blivit sprickbildningar som släpper upp vatten som fryser och förstärker. Snart är säkert såväl pimpel- som skridskofolket ute och provar sina respektive discipliner – den ena att sitta och rycka den andra att i långa skär flyga fram i med- och motvind.



Björkar vid Gripenberg - vinterklädda



Skärlunda bakom dekorerad natur - från Moo




Luften över Sommen är disig och sikten trolskt grumlig. Ett stycke från sjön är det helt annorlunda. Diset sitter fast på träd och buskar och ger den där mjuka och fina landskapsbilden. Kolla själva på fotona som sprängts in i texten. 



"Vintergata" i Malexander kyrkby



Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd