Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

En aktiv vinterhelg!

Publicerad: söndagen den 23 januari klockan 13:16

Sju minusgrader, en svagt nordvästlig vindrörelse och en djup violett rodnad över festplatsbergen och Landsnäs. Det är den tidiga inramningen av denna januarimorgon. Talgoxen är morgonpigg men dess karakteristiska vårläten är det inte tid för ännu.



Koncentrationen hos ett sextiotal pimpelentusiaster från fiskeklubbarna runt sjön Sommens många och djupa fjärdar verkar total. Lite mummel hörs visserligen – och så naturligtvis CG Anderssons tydliga röst med välstrukturerad information om förutsättningarna för dagens Sommen runt i pimpel. En och annan höjer rösten lite ovanför sorlet. Ett tydligt tecken på spänning och nervositet. Det är idag det gäller. Sommenmästaren i pimpel av årgång 2011 ska utses.



Strax efter kl. 09.00 jagar de iväg ut över malexanderfjärden, många mot Rödingsöns djupkanter, andra går målmedvetet bort mot Bubbeskär och Kråkfjärden. Någon börjar redan utanför ångbåtsbryggan och borrar sig ut mot kyrkbanken. Det finns de som tycks gå raka vägen till ”sitt ställe” – grundet långt där borta, tolv meters djup mitt i ett område där normaldjupet går ner mot 30 meter. På den ”sockertoppen” står abborrarna – några timmar till. Därefter bärs de över isen halvmilen och kanske ännu längre tillbaka till Malexanders ångbåtsbrygga. Sommenmästare? Baske mig, tänk om! Trunken är i alla fall ordentligt tung! De fem sekundmetrarnas motvind känns under den timslånga promenaden tillbaka till ångbåtsbryggan som en smekande västanfläkt. Sommenmästare, tänk om! 

I väntan på resultatet (finns att läsa om här) poserar CG och svägerskan Anita för kameran.





Ångbåtsbryggan, ja, ja! Så den ser ut – i år oskså! Trots att vattnet runt bryggan är isfritt har vintern gått hårt åt den. Mitt på bryggan är det svårt att ta sig fram. Den lutar kraftigt åt många håll. Underredet har lyfts från sin plats. Något radikalt måste göras – snart!





Både lördag och söndag kommer bussar med långfärdsskridskoåkare från LLK (Linköpings Långfärdsskridskoklubb) – ett femtiotal entusiaster varje dag. Isen är i det närmaste perfekt, 15 – 30 cm tjock och täckt med mindre än en cm lös snö.



Med lugna benrörelser i sidled sätter de fart. De liksom flyger fram över isen i långa ”böljande” rader. Det knastrar så härligt när skridskomederna glider fram över isen. Om cirka fyra timmar är de nog tillbaka vid ångbåtsbryggan igen – berikade med ren och fin malexanderluft, många vildmarksintryck. Med lite tur kan de även ha fått en skymt av Sommenmästaren i pimpel.



CG Andersson, som håller i arrangemanget av pimpeltävlingen och Kristina Beckman, som är en av ledarna i LLK, hinner med en kort pratstund när Kristinas kompisar gör sig i ordning för ”medåkande”.

























Uppe i byn bygger Magnus och Pia Westin om sin sommarbutik. Just nu tas det mesta av innerväggar bort. Lokalen ska öppnas upp och förbättras så att den blir mer rationell. Jag tar ett par kort och vi kommer överens om att skriva mer om byggnationen i nästa byablad (slutet av mars).








Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd