Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Explosion

Publicerad: tisdagen den 26 april klockan 14:09

För tre veckor sedan var Sommen isbelagd. Torsdag den 7 april bröts isen och övergick i flytande form. Sedan dess har vi haft varma och sköna dagar. Påskvädret har varit bedårande och idag den 26 april är körsbärsblomningen nära, mycket nära!





Naturens växtkraft är stark och har sådan fart att det är svårt att hänga med. Liljekonvaljen står idag decimeterhög och kanske den första blomman hinner ut före valborg.



Igår gick vi i markerna kring Bjälnäs. Jag letade först utsikter ut över Sommen. På bergen öster om Kottängen hittade jag inga fotovänliga vyer. Träd och grenar hindrade den i övrigt fina utsikten. Den i och för sig korta men jobbiga promenaden upp och ner var – som sagt – mycket jobbig.



En knapp km öster om Bjälnäsbyn finns nu ett hygge ca 45 m över Sommens yta. Härifrån har man ganska bra sikt ut över Hästholmen, Haröarna, Torpön, Asbyfjärden, Mossön och Oxelön. Inga båtar syns än men snart är trafiken igång. De mer miljövänliga fyrtaktsmotorerna ökar nog men tvåtaktarna kommer säkert att finnas kvar än ett antal år.







Haröarna



Närmare kvällningen strövar vi genom naturreservatet längst ut mot Bjälnäsa hall. Fågelsången är bedårande vitsippsblomningen likaså. Vitsipporna bildar mattor, vita och gröna. Den lågtstående västersolen tränger genom björkars och ekars grenverk och bildar ljusa strimmor och skuggpartier i landskapet. Ju närmare skymning desto mer sluter sig sippornas kronblad kring sina gula ståndare och pistiller. Fågelsången pågår lika febrilt medan solen, eldröd, går ner bakom Torpöns trädtoppar.













Hästholmen - i väntan på skarv









Stenfri åkermark



Markerna är härliga att vandra i. Så har det varit sedan urminnes tider. Men de fint och prydligt ordnade stenrösena har krävt massor med slit av pigor och drängar runt slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Många förkläden i säckväv har säkert slitits ut vid dessa ”stentransporter”. Undrar hur många ryggar som krökts och steg som tagits. Men fint blev det - för oss!
Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd