Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Promenad - i malexanderdeltat

Publicerad: söndagen den 2 januari klockan 17:19

Minusgrader och snö under december månad 2010. Timmarna strax före klockslaget till det nya året förändras vädret hastigt till intensivt regnande och blåst. Promenaderna hittills i år har därför präglats av halka. Ett förrädiskt islager täcker såväl körbanor som gångvägar. På den positiva sidan noteras att skogens träd blivit av med snön.



Bålnäsrundan, motsols, är fin. På väg 580 glider 4 – 5 personbilar sakta förbi. Norr om vägen tecknar sig en av de fyra typiska bergsryggar, som skär genom landskapet i nordöstlig riktning. En bit in på Bålnäsvägen reser sig nästa bergrygg i samma riktning – just som Bålnäs säteri blir synligt.



Vi möter en familj på fyra personer som vi samspråkar med. De är från en ort strax norr om Göttingen i mellersta Tyskland och har firat nyår i en hyrd stuga i kyrkbyn. Strax därefter möter vi ytterligare fyra tyskar - från Hannover.



Längst in i Bålnäsviken rinner en bäck ut i Sommen. Jag kan inte låta bli att fotografera utloppet. Färgerna blir så vackra där vatten möter snö och sol under en himmel med såväl sol som moln. Ett par pimpelfiskare syns söder om Rödingön.



På vägen hem träffar vi ytterligare tre personer - malexanderbor. Den trampade stigen från Bålnäs till kyrkbyn är så trampad att den är ganska lätt att gå.



Åter i kyrkbyn reser sig de två återstående bergryggarna, Pelarberget och festplatsbergen. Mellan/runt de fyra ryggarna breder det s.k. malexanderdeltat ut sig på den för miljoner år sedan bildade isälvsbotten. Dessa landformationer, som vi kan se, fortsätter ut i Sommen – men som i en spegelbild, där vattenytan motsvarar deltat och djupen bergsryggarna. Allt bildat under miljoner år för miljoner år sedan! En härlig promenad på geologiskt helig mark!



Nedan är några kort, tagna under promenaden.






















Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd