Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Lite av varje

Publicerad: lördagen den 9 februari klockan 13:23





Skräddare i parningstid



Vargen, ja! Den har blivit ett riktigt stort problem för oss. Till råga på allt så står vi som nation inför hotet att dras inför EU-domstolen i frågan. Tacka vet jag vildsvinen. De sköter sig själva. Tankar på att flytta de djuren för att göra stammen genetiskt starkare eller friskare har inte hörts – ännu! Möjligen ändå, men det var för flera decennier sedan när de planterades in här, i så fall. Arrendatorerna har visserligen hörts grymta i medierna om de skador vildsvinen ställer till med. Konstigt att andra grupperingar matar dom (vildsvinen alltså)! I skogarna runt om hänger matautomater och på höstarna läggs även lastbilslass med potatis ut. I närheten finns jakttorn och små kojor. Hur vore det att anställa jägare för att göra slut på de problem som inplanteringen skapat?





Getklippan, mellan Hallingsfall och Grytfall



I Malexander har dock grymtet om vildsvinsskador inte varit särskilt högljutt (jag menar skador på odlingar)! Ett tips: bilda en arrendatorsförening! En av Er som ordförande, den andre som kassör och den tredje som sekreterare! Är Ni fler kan övriga vara vanliga styrelseledamöter! Byråkratiskt? Kanske, men Ni behöver inte gå så långt som till Bryssel för att hitta förebilder! Gå samman Ni också och höj rösterna!





Körsbärsblommning på gång



Med jämna mellanrum åker vi till Malexander och fyller på mat i fågelbordet. Vi tog fram det tidigt i höstas och fick då besök av massor av hungriga fåglar. De åt tabberas på fyra dagar. Nu är det många som matar och tabberas blir det då först efter närmare två veckor. Det är dags att fylla på snart! Harar och rådjur besöker också matstället. Tack och lov inte vildsvinen – ännu.





Stor hackspett med sikte på fågelbordet





Solbelyst spindelnät - skapat över en natt!



Men - på tal om nät! Attans att jag inte är i Malexander. Bredbandskollen här i Linköping visar på 94 Mbit/sek för ingående trafik men bara 15 Mbit/sek för utgående. Vökbys fiberkabel i Malexander ger helt säkert 90 Mbit/sek såväl in som ut. Den där sekunden av extra väntetid när jag skickar min fil från Linköping jämfört med från Malexander är påfrestande! Under vinterhalvåret lär jag mig så småningom att stå ut med den! Visste Ni förresten? Kostnaden för att skaffa fiberanslutning i Linköping är ca 10 000 kr dyrare än i Malexander! Och - utan merkostnad tjänar man den där sekunden på varje fil man skickar från Malexander!





Malexander kyrka (fotot taget från Holkåsa vid Ramfall i Ydre kommun). Sommen skymtar fram längst ner i vänstra hörnet.





Rödgul trumpetsvamp



Har Ni som är sommarboende i Malexander hunnit notera att väg 580 genom kyrkbyn och festplatsbacken upp är nyasfalterad?





Höstdis överLångstorpasjön (i socknens nordöstra hörn)



Jag vill lyfta fram ytterligare en sak - snöröjningen. Superb i Malexander!



(Bilderna ovan har ingen annan knytning till texten än att de är tagna i Malexander eller med malexandermotiv.)

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd