Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

Solen har börjat värma!

Publicerad: söndagen den 24 februari klockan 15:40



Javisst är det så! Vi går en härlig tid till mötes – minusgrader med sol i det vita landskapet och en färgskiftning mot violett i björkkronorna. Allt till ackompanjemang av talgoxens "sågande", intensiva vårvintersång, de droppande hustakens "tapp, tapp, tapp" och tranornas trumpetande sträck mot norr.



Jag hör till dem som älskar den årstid vi nu är på väg mot! För övrigt är det så även resten av året! Varje ny årstid lockar! Växlingarna stimulerar mig.



Solcellsmontage i Skäggetorp


Hemmavid i Linköping är jag mitt inne i ett stort solcellsprojekt, där jag försöker dels bidra med miljövänlig el som minskar medlemmarnas elkostnad med 30 – 35 % dels påverka beslutsfattare att förbättra förutsättningarna för solcellsenergi ännu mer. Ett sådant försök gäller prissättningen på s.k. överskottsel (el som solcellerna producerar men huset inte behöver). Vår bostadsrättsförening deltog i debatten i en av lokaltidningarna nu i veckan:


http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/51689/1/88/ och http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/51648/1/88/.


I Malexander då? Jaa, vi har en offert på solceller liggande.



Vi halverade vår elförbrukning för något år sedan genom installation av luftvärmepump. Den förser huset med 10-gradig värme för en kostnad av knappt 25 kr/dygn. När vi är där sjunker elförbrukningen till ca 10 kr/dygn (då värmer vi huset genom vedeldning - när det behövs). Trots detta är årsförbrukningen ca 5 000 kwh.



Solceller på 4,68 kW (ca 15 kvm i yta) skulle producera ca 4500 kwh/år. Det tar ca 8 år att ro hem investeringskostnaden. Den återstående livslängden, ca 18 år, skulle bli ren vinst för oss och driftkostnaderna för el skulle under de 18 åren minska med ca 8 000 kr/år vid ett elpris på 2 kr/kwh. Stiger elpriset ännu mer blir vinsten högre.



Det finns annat än ekonomiska och miljömässiga vinster som påverkar vårt beslut men...... Vi tar några funderingar till innan vi bestämmer oss.



Har Du frågor eller tips? Registrera Dig nedan, om Du inte redan gjort det, och kommentera! Hemsidan skulle dessutom bli mer levande då!

Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43473 st » Se resultat
Copyright © 2024 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd